8 powodów dla których...

...warto jeść lody.

 

 

 

 

 

Zwykle zjadamy je dla ochłody. Ale warto ulegać lodowej pokusie przez cały rok. Ten deser ma bowiem wiele zalet zdrowotnych. Reguluje ciśnienie, pomaga zasnąć, a nawet.... ułatwia zajście w ciąże. Gdy wybieramy smak lodowych kulek, wcale nie zdajemy sobie sprawy ile lody mają zalet. A należą one do wyjątkowych deserów.

 

Obfitują w witaminy: dobroczynną dla kości witaminę D, wpływającą na odporność i wzrok witaminę A i wzbogacającą serce witaminę E. Ponadto w lodach w lodach owocowych jest wspomagająca zwalczać infekcje witamina C. O zaletach lodów wiedzą Amerykanie - statystyczny mieszkaniec USA kupuje rocznie 23 litry lodów, a także Szwedzi (14 litrów), Włosi oraz Duńczycy (9 litrów). Polacy są pod tym względem w tyle - każdy z nas zjada niecałe 4 litry lodów rocznie.


1. Nie są tuczące


Ci, którzy odmawiają sobie lodów ich kaloryczności zupełnie nie mają racji. W porównaniu z innymi deserami lody wcale nie są kaloryczne: 100g lodów śmietankowych to 160 kcal, podczas gdy tabliczka czekolady (100g) - 500-600 kcal. Lody mleczno-owocowe są jeszcze mniej kaloryczne 116 kcal/100g. Osobom na diecie można polecić lody sorbetowe (produkowane tylko z owoców), które mają poniżej 100 kcal w porcji 100g.

2. Przyspieszają spalanie tłuszczu


To zasługa wapnia - pierwiastka, który odgrywa ważną rolę w mechanizmie chudnięcia. Zwiększa on produkcję enzymu, odpowiedzialnego m.in. za spalanie tłuszczu. Kiedy go brakuje, komórki gromadzą tłuszcz i powiększają swoją objętość. Takie właściwości mają lody wyprodukowane na bazie mleka i jogurtu. Lody sorbetowe nie zawierają wapnia, natomiast śmietankowe mają wprawdzie ten pierwiastek, ale jednocześnie zawierają też dużo tłuszczu.


3. Pomagają zasnąć


Sen regulowany jest przez hormony. Najważniejsza dla spokojnego snu jest serotonina oraz melatonina. poziom tych hormonów podnosi Tryptofan - aminokwas niezbędny dla naszego prawidłowego funkcjonowania, który nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka, dlatego musi być dostarczany z pożywieniem. Tryptofan wchodzi w skład białek, zatem bogatym źródłem tego składnika jest mleko i jego przetwory, w tym lody. Idealnie nadają się więc na ostatnią przekąskę przed snem - dostarczają nam Tryptofanu.
Poza tym lody są lekko strawne i nie zalegają długo w przewodzie pokarmowym. Mogą je jeść nawet osoby cierpiące na wrzody żołądka.


4. Budują mocne kości


Mleko i produkty mleczne używane do produkcji lodów (np. śmietana, jogurt) są bogatym źródłem wapnia. 100g lodów dostarcza 125-155mg tego pierwiastka, który jest podstawowym budulcem kości i zębów. A zatem delektując się tym mrożonym przysmakiem wzmacniamy swój układ kostny i zapobiegamy osteoporozie.


5. Zwiększają odporność

Zawarte w lodach witaminy nie tylko wzmacniają organizm, ale dodatkowo pozawalają zwalczy infekcje, zwłaszcza latem. Kiedy bowiem wokół panuje wysoka temperatura, po zjedzeniu lodów organizm doznaje szoku termicznego i staje się bardziej podatny na infekcje - wtedy może pojawić się ból gardła. Ale i na to jest sposób - należy jeść lody powoli. Niepotrzebnie wchłaniamy je zbyt łapczywie, zwłaszcza dzieci mają tendencję do odgryzania dużych lodowych kawałków.


6. Leczą gardło


Istnieje szerokie grono zwolenników stosowania terapii lodowej w leczeniu zarówno anginy, jak i ran po operacjach laryngologicznych. Niska temperatura zmniejsza obrzęk i redukuje dolegliwości, a także przyspiesza gojenie się śluzówki. Po operacji migdałków podniebiennych u dzieci spożywanie lodów jest dozwolone już nazajutrz po operacji.


7. Regulują ciśnienie krwi


Lody można traktować jako niskotłuszczowy nabiał. Naukowcy amerykańscy dowiedli, że codzienne spożywanie trzech porcji takiego nabiału i jednocześnie 8-9 porcji warzyw i owoców w ciągu dwóch tygodni obniża ciśnienie krwi równie skutecznie jak podawane w tym celu leki.


8. Sprzyjają w walce z niepłodnością


Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda wykazali, że istnieje związek między spożywaniem niskotłuszczowych przetworów mlecznych a brakiem owulacji i ryzykiem bezpłodności. Badanie przeprowadzono na grupie 18 555 kobiet w wieku 24 do 42 lat, które próbowały zajść w ciążę lub zaszły w nią od 1991 do 1999 roku. Okazało się, że spożywanie jednej porcji pełnotłustego nabiału, zwłaszcza lodów, obniżało ryzyko niepłodności związanej z zaburzeniami jajeczkowania o 27%. Spadało ono tym bardziej im więcej lodów jadły kobiety. Te, które spożywały minimum dwie porcje lodów na tydzień, były o 38% mniej narażone na problemy z zajściem w ciążę niż kobiety, które jadły lody rzadziej niż raz w tygodniu. Autorzy badań podejrzewają, że na płodność mogą wpływać obecne w nabiale, a dotychczas nieznane związki rozpuszczalne w tłuszczach. 

 

 

Powyższy tekst został zaczerpnięty z Miesięcznika Zdrowie (nr 6- czerwiec 2007r).